2 June 2013

Brännässla - så nyttig! Och god!

Den bästa medicinala växten i trädgården är faktiskt den som är minst omtyckt - nämligen brännässlan!




Nässlor som soppa är både gott och gratis och passar till vardags med ägg på klassiskt vis, till sopp middag med nybakat bröd och färskost och till fest kan du dekorera med lax. 

Serverar du nässelsoppan som förrätt kan du ha ägghalvor som vanligt och lägga till några räkor, eller två ihopsnurrade laxskivor rökt eller gravad lax, toppa med färskost, ricotta eller keso eller smula över lite fetaost. 
Du kan också mixa och passera nässelsoppan genom ett durkslag. Till det behöver du matberedare som kan slå sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer blir det trådiga nässelfibrer men kan funka om plantan är plockad tidigt på våren och med de yngsta bladen. 
Nässlor innehåller mycket nyttiga mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper.
Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka med flera. 
Nässlor kan du plocka lite överallt, undvik dock att plocka dem vid vägen samt kring gödselstacken. Du kan använda handskar men om du plockar dem när de är unga och med handflatan underifrån så undviker du de värsta brännorna.

Plocka bladen av nässlornas toppskott cirka 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan du plocka och koka och sen frysa in. 
Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande.

Låt nässlorna stå i vatten i trädgården några dagar och vattna blommor med men det är inget att rekommendera för den lukt känslige...

Ett enkelt recept på soppa...

...kommer här och du kan ta så mycket som du tror räcker för 4 personer:
Finhacka purjolök och koka den och nässlor i saltat vatten cirka 5 minuter. Slå av vattnet.
Koka upp 1 l vatten med en buljongtärning av grönsaker.
Smält smöret och vispa ner vetemjölet. Häll på buljongen och låt allt koka i 3-5 minuter.
Lägg i nässlorna och purjon. Kör med mixerstav tills allt är finfördelat. För mustigare smak rör ner lite grädde.
Krydda med muskot eller vitlök allt efter tycke och smak plus med salt o vitpeppar.
Värm soppan och servera med en klick creme fraiche.