Den bästa medicinala växten i trädgården är faktiskt den som är minst
omtyckt - nämligen brännässlan!
Nässlor som soppa är både gott och gratis och passar till
vardags med ägg på klassiskt vis, till sopp middag med nybakat bröd och
färskost och till fest kan du dekorera med lax.
Serverar du nässelsoppan som förrätt kan du ha ägghalvor som vanligt och
lägga till några räkor, eller två ihopsnurrade laxskivor rökt eller gravad lax,
toppa med färskost, ricotta eller keso eller smula över lite fetaost.
Du kan också mixa och passera nässelsoppan genom ett durkslag. Till det
behöver du matberedare som kan slå sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer
blir det trådiga nässelfibrer men kan funka om plantan är plockad tidigt
på våren och med de yngsta bladen.
Nässlor innehåller mycket nyttiga mineraler och är känt sedan länge som
en ört med många goda egenskaper.
Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är
purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka med flera.
Nässlor kan du plocka lite överallt, undvik dock att plocka dem vid vägen
samt kring gödselstacken. Du kan använda handskar men om du plockar dem när de
är unga och med handflatan underifrån så undviker du de värsta brännorna.
Plocka bladen
av nässlornas toppskott cirka 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de
nyutslagna bladen på våren. Då kan du plocka och koka och sen frysa in.
Brännässla är
speciellt bra för blodet samt är urindrivande.
Låt nässlorna
stå i vatten i trädgården några dagar och vattna blommor med men det är inget
att rekommendera för den lukt känslige...
Ett enkelt recept på soppa...
...kommer här och
du kan ta så mycket som du tror räcker för 4 personer:
Finhacka purjolök och koka den och nässlor i saltat vatten cirka 5 minuter.
Slå av vattnet.
Koka upp 1 l vatten med en buljongtärning av grönsaker.
Smält smöret och vispa ner vetemjölet. Häll på buljongen och låt allt koka i 3-5 minuter.
Lägg i nässlorna och purjon. Kör med mixerstav tills allt är finfördelat. För mustigare smak rör ner lite grädde.
Krydda med muskot eller vitlök allt efter tycke och smak plus med salt o vitpeppar.
Koka upp 1 l vatten med en buljongtärning av grönsaker.
Smält smöret och vispa ner vetemjölet. Häll på buljongen och låt allt koka i 3-5 minuter.
Lägg i nässlorna och purjon. Kör med mixerstav tills allt är finfördelat. För mustigare smak rör ner lite grädde.
Krydda med muskot eller vitlök allt efter tycke och smak plus med salt o vitpeppar.
Värm soppan och servera med en klick creme fraiche.